Analytisch Vermogen: Onefit adviesrapport







Gedragsindicator: Analytisch Vermogen
Bewijsstuk bij deze indicator: Onefit applicatie adviesrapport
Competentie: Analyseren en Onderzoeken
Datum van de situatie: 14-12-2015

   
S Situatie
Tijdens de specialisatie Mediaconcepten volgde ik het vak Beroepenveld 2. Voor dit vak moest ik een onderzoek starten naar een zelfgekozen mediaproduct, en dit mediaproduct verbeteren. Ik heb gekozen voor het sportbedrijf Onefit, dat alleen een website aanbood en nog geen applicatie. Tijdens mijn eigen sportactiviteiten bij Onefit ondervond ik dat een applicatie veel beter zou kunnen werken dan de website, en dat hoorde ik ook van mijn mede sporters. Zo kwam ik op het idee om een adviesrapport te maken voor Onefit, om aan te tonen dat een applicatie goed zou werken voor het bedrijf. Het probleem was namelijk dat de website niet altijd even goed werkte op de smartphone, en dat zou juist wel zo moeten zijn omdat Onefit als missie heeft om iedereen op elk gewenst moment een sport te kunnen bieden. Dat was echter niet mogelijk met alleen de website en daarom startte ik een onderzoek naar een applicatie voor Onefit. Het lastige aan deze opdracht was om de juiste bronnen te vinden om de wensen en behoeften van de doelgroep van Onefit te achterhalen, omdat van fieldresearch nog geen sprake was.


T Taak
Het was mijn taak om uit te zoeken of de doelgroep van Onefit daadwerkelijk een applicatie nodig had, en hoe deze applicatie er dan uit moest komen te zien. Ik heb een onderzoeksverslag en een adviesrapport moeten maken voor het vak Beroepenveld. Deze taak kreeg ik van mijn docent Eline van der Wal. Ik werkte zelfstandig aan deze opdracht met een paar feedbackmomenten met mijn docent. Ik had mijzelf voorgenomen om eerst de doelgroep goed af te bakenen zodat ik daarna onderzoek kon doen naar de wensen en behoeften met betrekking tot de Onefit applicatie. Ik heb relevante hoofd- en deelvragen van een probleem moeten onderscheiden van aspecten die niet relevant waren, dat is waarom ik de competentie analytisch vermogen met dit STARR formulier aantoon. Ook heb ik de opdrachtgever te allen tijden op de eerste plaats gehouden, dit heb ik bijvoorbeeld gedaan door mij bij de omgevingsanalyse te focussen op bedrijven die net als Onefit sporten op meerdere locaties aanbieden. Andere sportscholen met maar één locatie zijn niet relevant voor Onefit omdat ze een andere missie hebben. Mijn doel was om een mooi adviesrapport te maken en aan te tonen dat een applicatie voor Onefit daadwerkelijk goed zou zijn voor de doelgroep.


A Activiteiten
Om mijn onderzoek te beginnen heb ik eerst een verantwoording geschreven waarom het onderzoek moest plaatsvinden. Toen mijn docent akkoord ging met mijn verantwoording van het onderzoek heb ik een probleemstelling, doelstelling en hoofd- en deelvragen bedacht om het onderzoek van start te laten gaan. Ik heb een interne analyse gemaakt van het bedrijf Onefit en daarna ben ik begonnen met deskresearch om antwoord te krijgen op mijn hoofd- en deelvragen. Ook heb ik een trendanalyse gemaakt om inzicht te krijgen in de trends op het gebied van sportapplicaties en best practices opgezocht om te weten te komen waar een applicatie allemaal aan moet voldoen. Binnen deze best practices heb ik uitgezocht welke het meest succesvol waren, en op deze applicaties heb ik mij gefocust bij het maken van het adviesrapport, in combinatie met de wensen en behoeften van de Onefit gebruiker. Het adviesrapport heb ik gemaakt aan de hand van de uitkomsten van mijn onderzoeksverslag. In het adviesrapport beschrijf en visualiseer ik de applicatie die Onfit zou kunnen maken om de doelgroep nog beter te bedienen. Ook heb ik advies gegeven over de vervolgonderzoeken die nog plaats zouden moeten vinden om de applicatie het beste tot zijn recht te laten komen.


R Resultaat
Een paar maanden nadat ik mijn onderzoek had afgerond is er daadwerkelijk een Onefit applicatie verschenen. Niet naar aanleiding van mijn onderzoek, maar het toont wel aan dat ik een goed inzicht heb in het ontdekken van problemen en in het bedenken van oplossingen waar bedrijven daadwerkelijk iets aan hebben. Mijn docent was erg tevreden over het eindresultaat en begreep de noodzaak van de applicatie voor Onefit om de doelgroep te voorzien in haar wensen en behoeften. Uiteindelijk heb ik het eindcijfer 9,2 gekregen voor het vak Beroepenveld 2 van Eline van der Wal, daar ben ik super trots op. Ik kreeg vooral goede feedback op mijn adviesrapport, Eline vond dat ik het prototype van de applicatie mooi had gevisualiseerd. Met mijn Onefit adviesrapport toon ik aan dat ik de competentie heb behaald omdat ik hierbij goed onderscheid heb gemaakt tussen feiten en meningen. Ik heb gezocht naar betrouwbare bronnen en ook meerdere bronnen bij een onderwerp gezocht om de herhaalbaarheid en betrouwbaarheid van het onderzoek te waarborgen. Ook heb ik na het schrijven van mijn conclusie een advies gegeven voor vervolgonderzoek, het leek mij namelijk belangrijk om de belangrijkste betrokken personen, het bedrijf Onefit en de gebruikers van Onefit, te onderzoeken door middel van fieldresearch. Dit vond mijn docent ook een goed idee omdat je dan pas echt kan achterhalen of een applicatie nodig is. Helaas was het niet de bedoeling om tijdens dit vak fieldresearch te gebruiken, anders was dit een prioriteit geweest.


R Reflectie
Het onderzoek heb ik ervaren als een leerzaam proces. Ik vond het leuk om een beter inzicht te krijgen in de doelgroep van Onefit en om daarbij een passend advies voor een applicatie te schrijven. Het vinden van trends op het gebied van applicaties ging erg goed, maar ik vond het moeilijk om de wensen en behoeften van de doelgroep te achterhalen. Uiteindelijk ben ik tevreden met de bronnen die ik heb kunnen vinden. Het meest trots ben ik op mijn adviesrapport, omdat ik het leuk vond om creatief bezig te zijn en een prototype te maken voor een applicatie.
Ik zou mijn medestudenten aanraden om op tijd te beginnen met het onderzoek. Dan heb je genoeg tijd om de juiste bronnen te vinden en kun je je zonder stress focussen op de dingen in je onderzoek die echt belangrijk zijn. Wat ik de volgende keer anders zou doen is eerder beginnen zodat ik aan het einde niet in tijdnood kom. Ik was al aan de vroege kant begonnen, maar doordat ik tussendoor feedback kreeg kwam er nog een hoop werk bovenop, waardoor ik hard moest doorwerken. Deze situatie heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van deze competentie omdat ik nu weet hoe ik binnen een onderzoek de meest relevante aspecten kan onderscheiden van bijzaken. Ook weet ik nu hoe ik mij binnen een onderzoek moet focussen op de opdrachtgever, te allen tijde heb ik mijn onderzoek gericht op Onefit en gezocht naar een oplossing voor het probleem van dit bedrijf.

Related Articles